Gostovanje spletnih strani

Preden se poglobimo v razlago, kaj gostovanje je in zakaj ga potrebujete, si poglejmo, kaj vse potrebujete. Če nameravate imeti spletno stran, poleg zanesljivega gostovanja potrebujete tudi lastno domeno. Brez domene in gostovanja preprosto ne morete imeti učinkovite spletne strani. Več o tem kaj je domena, si lahko preberete tukaj. Če ste podjetnik, vam svetujemo, da si tudi preberete naš članek Top 9 razlogov, zakaj za svoj posel potrebujete spletno stran.

V redu, vrnimo se na temo gostovanja spletnih strani. Verjetno ste se spraševali, kaj pomeni gostovanje spletne strani in zakaj ga potrebujem? V nadaljevanju vam bomo na čim bolj enostaven način opisali spletno gostovanje in zakaj ga potrebujete.

Kaj je spletno gostovanje?

Gostovanje spletne strani je storitev, ki podjetjem in posameznikom omogoča objavo spletne strani na internetu. Ponudnik spletnega gostovanja je podjetje, ki ponuja tehnologijo in vse potrebne storitve za ogled spletne strani na internetu.

Gostovanje po domače pomeni, da si izposodite nekaj prostora, kamor se lahko shranijo vse datoteke in informacije, ki sestavljajo spletno stran, da ta deluje nemoteno.

Ko se odločite za izdelavo spletne strani, potrebujete ponudnika spletnega gostovanja, ki vam bo zagotovil ta prostor na strežnikih. Zato morate izbrati primeren paket gostovanja, ki zadovoljuje vaše potrebe. Primerjava deluje podobno kot najem stanovanja, saj najemnino morate redno plačevati, da gostovanje neprekinjeno deluje.

Kako deluje spletno gostovanje?

Kako deluje gostovanje
Kako uporabnik najde spletno stran na internetu

Spletne strani se shranjujejo v posebnih računalnikih, ki jih imenujemo strežniki. Ko si uporabniki, ki brskajo po spletu, želijo ogledati spletno stran, morajo v svoj brskalnik vnesti domeno spletne strani (npr. VasaStran.si) oziroma, če je spletna stran dobro seo optimizirana, jo najdejo preko spletnih iskalnikov kot so Google, Bing, Yahoo, Yandex itd.

Uporabniki bodo nato preko brskalnikov (Chrome, Firefox, Safari ipd.) od strežnika zahtevali spletno stran, ta pa jo bo preko brskalnika uporabniku prikazal. Enostaven postopek iskanja spletne strani je prikazan v sliki zgoraj.

Zakaj moja spletna stran potrebuje gostovanje?

Želite spletno stran? Potem potrebujete gostovanje. Kot smo že omenili, mora biti spletna stran shranjena na strežniku “prostor na internetu”, da bi bila dostopna obiskovalcem. Spletna stran je sestavljena iz velikega števila slik in datotek s kodo, ki določajo obnašanje in videz spletne strani. Vse te datoteke morajo biti nekje shranjene, da bi obiskovalci lahko dostopali do nje.

Kaj je pomembno pri spletnem gostovanju?

Ko se odločate za spletno gostovanje, morate biti pozorni na kakovost strežnikov. Dobro optimizirani in vzdrževani strežniki zagotavljajo hitro nalaganje spletnih strani, ki je pomembno, če želite zadržati obiskovalce na svoji spletni strani. Nihče si ne želi čakati 10 sekund za nalaganje spletne strani. V takem primeru se obiskovalec obrne na konkurenčno stran, ki se hitro nalaga.

Drugi pomemben dejavnik je količina zakupljenega prostora. Na vašem gostovanju je združeno vse od vaše e-pošte (email na lastni domeni npr. info@vasastran.si) do vseh datotek, ki tvorijo spletno stran. Zato je zelo pomembno, da pazite na zaseden prostor. V kolikor se porabi prostor, lahko pride do nedelovanja e-pošte ali spletne strani.

Vse naše stranke pred porabo zakupljenega prostora pravočasno obvestimo, da se nato lahko same odločijo ali bodo očistile nepotrebno e-pošto, datoteke s strežnika ali pa želijo vse obdržati in preprosto nadgraditi količino.

Tretji dejavnik je podpora. Če ste se odločili za izvajanje gostovanja spletne strani v lastni režiji in niste izkušeni, lahko hitro pride do napak. Dober ponudnik gostovanja je odziven in nudi dobro podporo. Edina težava je lahko v tem, da podpora IT strokovnjakov ni poceni. Odvisno od težave, ampak se delovne ure lahko naberejo v zajeten znesek.

V primeru izbire naših paketov izdelave spletne strani lahko računate na zanesljivo 24/7 gostovanje, ki je redno vzdrževano, poskrbljeno pa je tudi za varnostne kopije spletne strani.

Vaše potrebe spletnega gostovanja se sčasoma lahko spremenijo

Za večino novih spletnih strani je osnovno spletno gostovanje popolnoma dovolj za normalno poslovanje na spletu. Nova spletna stran ima majhno količino datotek in podatkov. Na začetku tudi strežnik ni preobremenjen zaradi majhnega števila obiska spletne strani.

Sčasoma, ko se vaša spletna predstavitev in obseg poslovanja poveča, lahko investirate v vzdrževanje spletne strani, ki vam prinese še več posla. Z večjo količino vsebine in obiskanosti lahko nato presežete prvotne potrebe gostovanja, zato je pomembno, da vam ponudnik spletnega gostovanja omogoča nadgradnjo.

Če opazite, da se vaša spletna stran upočasnjuje – v tem času je morda postala veliko večja in popularna – je verjetno čas za nadgradnjo. Nadgradnja je pomembna predvsem zato, da ima spletna stran za nemoteno delovanje na voljo dovolj sredstev. S tem se stran ne upočasnjuje in posledično ne izgubljate potencialnih strank.

Zaključek

Upamo, da zdaj, ko veste – kaj je gostovanje, kako deluje in zakaj ga potrebujete – si verjetno lažje predstavljate, kako obiskovalci najdejo vašo spletno stran na internetu. Izdelava učinkovite spletne strani, ki prinaša nove stranke, zahteva precej izkušenj in znanja.

Če bi se raje osredotočili na svoje podjetje in prepustili izdelavo spletne strani profesionalcem, nas kontaktirajte. Za vas imamo na voljo ugodne pakete za izdelavo spletne strani, ki že vključujejo zanesljivo gostovanje in strežnike, ki so redno posodobljeni. Ne skrbite, vam se s tem ni potrebno obremenjevati. Za vse je poskrbljeno z naše strani.

Hvala za vaš čas in seveda, če vas karkoli zanima – nas kontaktirajte!

Najnovejši prispevki