Kaj je domena in kako izbrati pravo ime?

Če ste začetnik in se zanimate za izdelavo spletne strani, ste najbrž naleteli na besedo domena. Verjetno vam je bilo rečeno, da pred izdelavo spletne strani potrebujete domeno. Verjetno se sprašujete kaj je domena in čemu služi? Brez skrbi. V tem članku vam bomo na čim bolj enostaven način obrazložili kaj je domena in kako se izogniti začetniškim napakam pri izbiri pravega imena domene.

Kaj je domena?

Mnogi začetniki, ki ne vejo kaj je domena, to besedo pogosto zamenjujejo za spletno stran ali gostovanje spletnih strani. Če ste šele začeli spoznavati digitalni svet interneta, potem so vam morda vsi ti izrazi malo tehnični.

Ime domene je naslov, preko katerega lahko uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. Domene se uporabljajo za iskanje in prepoznavanje računalnikov na internetu. Računalniki uporabljajo IP naslove, ki so niz številk. Ker si ljudje težje zapomnimo nize številk, so bila zaradi tega razvita domenska imena, ki se uporabljajo za identifikacijo entitet na internetu namesto teh IP naslovov.

Primer IP naslova: 192.124.249.18

Primer domene: vasastran.si

Kot lahko vidite, si je ime domene veliko lažje zapomniti kot IP naslov. Ime domene lahko vključuje tudi poljubno kombinacijo črk in številk ter različne končnice domen kot so vasastran.si, vasastran.com, vasastran.net in še več.

Preden domeno lahko uporabite, mora le-ta biti pred tem registrirana. Vsaka domena je unikatna, saj dve spletni strani ne moreta imeti iste domene. Če nekdo vpiše domeno www.vasastran.si, bo obiskal samo vašo spletno stran in nikogar drugega.

Domena je bistven del spletnega mesta, vendar je le del enačbe. Če želite izdelavo spletne strani, potem potrebujete tudi vsebino in gostovanje spletne strani, da je ta dostopna na internetu. Če imate zakupljeno domeno pa to še ne pomeni, da imate vključeno tudi gostovanje za vašo spletno stran.

Zakaj potrebujem domeno?

Na internetu je domena vaša unikatna identiteta. Vsak posameznik, podjetje ali organizacija, ki želi prisotnost na internetu, mora investirati v domeno. Če imate svojo domeno, spletno stran in lasten e-poštni naslov kot je npr. info@vasastran.si, boste delovali bolj profesionalno.

Čeprav je gmail popolnoma v redu za osebno e-pošto, pa ta ni priporočljiv za podjetje, saj deluje manj profesionalno. Verjetno bi opazili razliko med mirko838@gmail.com ali info@steklarstvo.si v primeru, če bi se odločali za njihovo storitev.

Potrošniki pričakujejo, da se e-pošta in ime domene spletne strani ujemata. Saj se tako izognete nepotrebnim vprašanjem kot so “Ali lahko podjetju zaupam?”, “Ali so preveč stiskaški za nakup domene?” oziroma “Ali so preprosto leni?”.

Pomemben razlog za registracijo vaše domene podjetja je tudi zaščita avtorskih pravic in blagovne znamke, povečanje prepoznavnosti in uvrščenost v spletnih iskalnikih.

Domenska končnica

Ko se boste odločali za zakup oziroma registracijo domene, vam priporočamo nekaj vodil dobre prakse. Ne samo, da boste morali najti pravo ime za svoje spletno mesto ali podjetje, temveč morate tudi izbrati pravo končnico domene. To je lahko malo težje, če niste prepričani, kaj domenska končnica pravzaprav je.

Na vašo srečo je koncept domenske končnice preprost za razumeti. Najbolj pomemben del je izbrati pravo domensko končnico, ki vas bo predstavila v najboljši možni luči. Domenska končnica je zadnji del v imenu domene. Na primer v “Clickloop.si” je končnica .si.

Kaj je domena in kako je sestavljena
Kako je sestavljena domena

Na voljo je več kot 1000 različnih končnic domene, zato jih vse ne bomo mogli pokriti tukaj. Torej poglejmo si najbolj priljubljene možnosti in kdaj jih je najbolje uporabiti za vašo domeno:

 • .com (komercialna, angl. commercial)
 • .net (omrežje angl. network)
 • .org (organizacija, angl. organization)
 • .biz (posel, angl. business)
 • .si (Slovenija)
 • .eu (Evropska Unija)

To so najpogostejše možnosti, vendar so le del vseh možnosti. Druge možnosti kot so .pro, .tv, .info in še veliko več se uporabljajo za zelo specifična podjetja ali panoge. Predlagamo, da se držite najbolj priljubljenih možnosti kot so .com ali .si, saj so tudi najbolj zapomnljive. Če se oseba spomni ime vašega podjetja, bo verjetno uporabil končnico .com ali .si (Slovenija).

Kaj pomeni lastništvo domene?

Lastnik domene je lahko oseba oziroma podjetje, ki je registriralo/zakupilo domeno za določeno obdobje.

Domene se zakupijo za določeno obdobje (npr. 3 leta) in jih je potrebno pred potekom znova podaljšati. Minimalna doba zakupa je 1 leto. V času zakupa je oseba ali podjetje zakonski lastnik. V primeru, da domene ne podaljšate, je ta v roku 30-90 dni zopet prosta in na voljo za novo registracijo, ki jo lahko opravi kdorkoli.

Lastnika domene, ki je zasedena oziroma je zakupljena s strani druge osebe/podjetja lahko preverite na Register.si (za .si domene) in Preveri.si za vse ostale domenske končnice.

Kje lahko domeno registriram in kakšna je cena?

Domeno vam lahko pred izdelavo spletne strani registriramo mi ali pa jo registrirate sami pri zanesljivem registrarju. V primeru, da domeno zakupite sami, morate biti pozorni na to, da ne pozabite podaljšati domeno. V primeru, da domena ni pravočasno podaljšana, preneha delovati tudi vaša spletna stran in zakupi jo lahko nekdo drug (npr. konkurenca).

Cene domen se gibljejo približno od 10-15€, odvisno od končnice domene.

Nasveti za izbiro pravega imena domene

Ugotoviti, kako izbrati ime domene, je podobno kot ugotoviti, kako poimenovati podjetje – zahteva veliko premisleka. Vaša domena je vaša identiteta na internetu, zato je pomembno, da izberete ime, ki ne samo ustreza vašemu podjetju, temveč si ga je enostavno zapomniti in promovirati.

Recept za dobro ime domene

Tukaj je nekaj vodil, s katerim lahko preverite ali je vaše ime domene dobro:

 • Kratko ime – priporočljivo je deset znakov ali manj (npr. alpetour.com).
 • Enostavno tipkanje – brez okrajšav in nenavadnih črkovanj.
 • Brez številk in vezajev – težje si je zapomniti ime domene.
 • Edinstveno – ne želite kršiti obstoječih blagovnih znamk s svojo domeno.

Za podrobnejše nasvete kako izbrati ime za svojo domeno berite dalje.

1. Naj bo vaša domena enostavna za tipkanje

Izbrati domeno, ki jo je enostavno natipkati, je ključnega pomena za uspeh na spletu. Če uporabljate okrajšave ali nenavadna črkovanja (kul namesto cool), si bodo stranke morda težje zapomnile ime vaše spletne strani.

2. Domena naj bo kratka

Če je ime vaše domene dolgo in zapleteno, tvegate, da ga stranke napačno napišejo ali preprosto pozabijo. Uporabite KISS metodo (Keep it short and simple) – naj bo kratko in enostavno. Deset znakov ali manj je tisto, na kar bi v večini primerov morali ciljati.

3. Razmislite o uporabi ključnih besed v svoji domeni

Morda boste želeli uporabiti ključne besede, ki opisujejo vaše podjetje in storitev, ki jo ponujate. Če ste na primer steklar, velja premisliti, ali bi morda želeli vključiti besedo steklarstvo v ime svoje domene.

4. Izogibajte se številkam in vezajem

Številke in vezaji so pogosto napačno interpretirani. Osebe, ki slišijo naslov (domeno) vaše spletne strani, ne vedo ali uporabljate število (5) ali je zapisana (pet). Tudi vezaji naredijo ime vaše domene bolj komplicirano in si ga je zato težje zapomniti in vnesti. Dajte poudarek na enostavnost in se izogibajte številkam in vezajem.

5. Bodite zapomnljivi

Registriranih domen je na milijone, zato je ključnega pomena, da ima vaša domena privlačno in zapomnljivo ime. Ko si izmislite ime, ga delite s prijatelji in družinskimi člani, da se prepričate ali zveni privlačno in je smiselno tudi ostalim.

6. Naredite raziskavo

Ko izbirate ime domene dobro raziščite, da izbrano ime ni zaščiteno z blagovno znamko, zaščiteno z avtorskimi pravicami ali da ga že uporablja drugo podjetje. Lahko bi prišlo do pravne zmede, ki bi vas precej stalo in tudi vašo domeno.

7. Uporabite pravo domensko končnico

Pri izbiri domenske končnice ste lahko prepričani v eno stvar, .com je še vedno najboljša izbira. Glede na raziskave domainnamestat.com ima večina domen končnico .com.

Zakaj? Zato, ker je najbolj znana in najbolj zapomnljiva za vaše obiskovalce.

Čeprav obstaja veliko uspešnih spletnih strani s končnicami kot so .net in .org, bo za vaše spletno mesto najbolje, če se držite .com domenske končnice. Naš nasvet je, da poizkusite s .com in če domena ni prosta, poizkusite .si in šele nato ostale.

8. Pomagajte si z orodji za iskanje domenskih imen

Najti domeno, ki ustreza vsem tem navodilom, je vsekakor lažje reči kot narediti. Na srečo lahko del odgovornosti prenesete na spletna orodja, ki vam lahko pomagajo najti pravo ime domene. Ta orodja vam tudi pomagajo ugotoviti ali je domena, ki jo želite, zasedena.

Orodja, s katerimi si lahko pomagate pri iskanju domene:

 • Register.si – Nacionalni register za vrhnjo internetno domeno.si. Tu lahko preverite domene s končnico .si če je zasedena oziroma kdaj poteče.
 • Whois.net – Spletna stran vam omogoča, da preverite vse domenske končnice.
 • Domainwheel.com – Enostaven generator za iskanje prostih domenskih imen.

Zaključek

Domena je digitalni naslov vaše spletne strani. Ime domene lahko občutno vpliva na obiskovalčevo dojemanje vaše blagovne znamke. Večina splošnih ključnih besed v domeni npr. soncek.com je že zasedeno, vendar to še ne pomeni, da ne morete najti odličnega imena domene za vašo novo spletno stran. Preprosto sledite zgornjim navodilom in prepričani smo, da boste našli odlično ime za vašo domeno.

Če pa ste mnenja, da bi se raje posvetili svojemu poslu in potrebujete pomoč z izbiro domene ter izdelavo spletne strani, nas kontaktirajte. Tu smo za vas!

Najnovejši prispevki